marți, 2 aprilie 2013

Culorile Sigure ale InternetuluiCulorileSigure ale Internetului cand vorbim de Web Design !?


   Intotdeauna stai in cumpana cand trebuie sa alegi culorile pentru siteul tau. Ce nuanta sa aleg? Cum merge asta cu cealalta? Ce se potriveste?
   Daca nu stii de unde sa incepi, poti sa adopti o alta perspectiva alegand “Culorile Sigure ale Internetului” cunoscute si ca Web Safe Colours. Ei bine, aici ai mai putine variante, mai precis 216 culori sigure.
   Secretul acestor culori este ca pot fi vazute la fel pe orice echipament conectat la Internet. Poate ai observat ca pentru unele siteuri rosul se vede intr-un fel pe laptopul tau si in alt fel pe tableta de acasa sau pe telefon. Acest lucru se intampla in web design cu aproape toata gama de culori. Uneori nu e deranjant, dar de multe ori este, mai ales daca ai ales o culoare care trebue sa fie exact cea a brandului tau.
   Cele 216 culori sunt recunoscute indiferent de sistem de operare sau monitor.
   Cum afli care sunt aceste culori? Este mai simplu decat iti imaginezi. Orice culoare are un cod RGB (red, green, blue). Fiecare din cele trei culori de baza -rosu, verde, albastru- poate avea o valoare cuprinsa intre 0 si 255. Daca dai fiecarei din cele 3 culori de baza o valoare care este multiplu de 51 obtii una din cele 216 culori sigure. De exemplu R=255, G=204, B=51. Sau R=204, G=102, B = 255.
   In valori hexazecimale, codurile de culoare sigure le formezi astfel: #FFFFFF inseamna alb si #000000 inseamna negru. Daca dai fiecarui grup de cate 2 cifre o valoare care este multiplu de 33 (00, 33, 66, 99, CC, FF), obtii iarasi una din cele 216 culori sigure.
   Vrei sa folosesti si culori “speciale”? Este in regula, dar cel putin incearca sa realizezi elementele pricipale ale site-ului in spectrul celor 216 culori sigure. Alege culoarea fundalului, a textului sau culoarea meniurilor astfel incat sa nu ai supriza ca aceste elemente de baza sa se vada diferit pe diferite calculatoare. Logoul sau alte elemente de identificare ale firmei tale ar trebui sa contina sau sa fie realizate cu aceste culori sigure deoarece vrei ca acestea sa fie recunoscute in orice situatie si de pe orice echipament.
   Evident, poti tine cont si de publicul tau tinta. Daca majoritatea vizitatorilor tai sunt tineri, persoane ce sunt atrase de noua tehnologie, cu siguranta ca au echipamente pe care se poate vedea in mod corect un spectru extrem de larg de culori. Daca te adresezi un public mai in varsta care acceseaza site-ul printr-un sistem de operare mai vechi, trebuie neaparat sa tii cont de Culorile Sigure ale Internetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.